środa, 12 listopada 2014

Bułeczki z parówkami

Bułeczki do zrobienia w kilka chwil. Drożdżowe, pszenne i nie wymagające długiego wyrabiania. Pozwalają zaangażować w kuchni dziecko i uczynić z przygotowywania posiłku niezła zabawę.



Dodatek parówek upodabnia te bułeczki do biedronek, lecz z powodzeniem można parówki zastąpić innymi dodatkami np. pokrywając je plasterkiem żółtego sera itp.


Składniki:
  • 450g mąki
  • 300g wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • czerwona, sproszkowana papryka
  • 4 parówki



Z drożdży, cukru, letniej wody i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn, który odstawiamy by podrósł w cieple. U nas trwało to zaledwie kwadrans. Następnie dodaliśmy pozostałą mąkę, sól i oliwę i wyrobiliśmy ciasto.
Leżakowało ono w cieple przez kolejne pół godziny.
Gdy podrosło, uformowaliśmy z niego niewielkie bułeczki. W każdą bułeczkę powtykaliśmy jedno centymetrowe kawałki parówki i odstawiliśmy do ponownego wyrośnięcia.



Piekarnik rozgrzaliśmy do 180 stopni i do rozgrzanego wsunęliśmy blaszki z bułeczkami, które przed pieczeniem posypaliśmy sproszkowaną, czerwoną papryką lub jak ktoś woli suchymi ziołami.
Piekły się one przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print