czwartek, 27 listopada 2014

Babeczki z czekoladą

Bajecznie proste, cudownie smaczne, pachnące wanilią, z kawałkami czekolady. To moja propozycja na dzisiaj. Propozycja dobra zarówno na podwieczorek, osłodę zimowego wieczoru, przyjęcie dla dzieci, jak i zupełnie bez okazji.


W przygotowaniach, jak zwykle ostatnimi czasy pomagała mi najmłodsza pociecha i gdyby nie fakt użycia miksera i kuchenki to pewnie z powodzeniem mogłaby to przygotować sama ;)

Składniki:
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ tabliczki czekolady (można dać więcej)
  • 2 łyżki mleka
  • Cukier puder do posypania




Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką, białą masę, do której kolejno dodajemy jajka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
Mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Następnie dorzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy i napełniamy papilotki umieszczone w formie do wypieku mufinek.




Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut.



Upieczone, po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Całe 12 sztuk znikło w mniej niż kwadrans, co jest chyba najlepszą rekomendacją :)



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

2 komentarze:

  1. Świetne babeczki. Mając takiego małego pomocnika musza się udać. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :)
      Babeczki rzeczywiście udały się nad wyraz, chociaż nie był to żaden skomplikowany przepis.
      Za to U Was na blogu, znalazłam kilka perełek, które pewnie wykorzystam, oczywiście podając źródło.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print