poniedziałek, 3 listopada 2014

Łatwe ciasto z jabłkowym nadzieniem


Nie byłam pewna, jaka nazwę nadać temu ciastu: szarlotka czy jabłecznik?
Nie pasowało mi ono, bowiem do ogólnie przyjętego nazewnictwa żadnego z tych ciast. W końcu jednak nie o nazewnictwo chodzi, lecz o samo ciasto. Dlatego też stanęło na cieście z jabłkami, a kto chce, niech nazywa według własnego uznania ;)


Wracając do ciasta. Jest to placek składający się z ciasta francuskiego z nadzieniem z przesmażonych jabłek. Ponieważ przygotowywałam go z gotowego ciasta francuskiego, jego przygotowanie ograniczyło się do przygotowania nadzienia i upieczenia. Całość szybko, miło i przyjemnie.
Kto zainteresowany, niech czyta dalej...

Składniki:
  • 8 średnich jabłek
  • ½ filiżanki brązowego cukru
  • 1/3 filiżanki białego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 kubka masła + masło do posmarowania blaszki
  • 1 wanilia
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 żółtko lekko ubite z 1 łyżeczką wody
  • Cukier puder i cynamon do posypania





Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Wkładamy je do miski razem z cukrami oraz przyprawami. Wszystko mieszamy.

W płaskim rondlu rozgrzewamy masło i wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Smażymy do zrumienienia jabłek i utworzenia syropu. Wszystko powinno trwać około 8-10 minut. Zostawiamy do przestygnięcia.

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim.

Na ciasto wykładamy przestudzony farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Po wierzchu smarujemy stopionym masłem, a następnie rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem wody. Lekko nacinamy i zostawiamy w lodówce na 20 minut.

Następnie pieczemy w 190 przez 45-50 minut.
Upieczony i przestudzony, posypujemy przesianym cukrem pudrem z cynamonem.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Takiego wydania jabłka i francuskie jeszcze nie jadłam! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Print