niedziela, 26 października 2014

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki to jedno z tych niewielu warzyw, które dostępne są przez cały rok. Jedną z nietuzinkowych form ich podania jest nadziewanie ich różnymi farszami. To, co znajdzie się wewnątrz ziemniaczanej otoczki zależy wyłącznie od naszych upodobań i oczywiście od pory roku.


Dzisiaj nadziałam ziemniaki farszem, że tak powiem uniwersalnym, czyli serowo-bekonowym.

Składniki:
  • 8 średnich ziemniaków (najlepiej takiej samej wielkości)
  • 300g tartego twardego żółtego sera (ja dałam, graviera)
  • 15 plastrów bekonu
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • 2 łyżki musztardy
  • oliwa
  • czerwona, sproszkowana papryka




Ziemniaki dokładnie myjemy.



W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sól, pieprz i oregano.
Mieszaniną dokładnie nacieramy każdego ziemniaka i owijamy dokładnie folią aluminiową.
Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60-70 minut.


Gorące odwijamy z folii i pozwalamy im przestygnąć. Lekko ciepłe kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pozostawiając cienką otoczkę.


Przygotowujemy farsz.
Środki z wydrążonych ziemniaków dokładnie rozgniatamy widelcem.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. ¾ sera dodajemy do rozgniecionych ziemniaków. Bekon, najlepiej wcześniej przypieczony, kroimy na drobne kawałki. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz, musztardę oraz oliwę.
Wszystko mieszamy dokładnie na masę.


Gotowym farszem nadziewamy połówki ziemniaków i posypujemy z wierzchu pozostałym serem oraz sproszkowaną papryką.



Nadziane ziemniaki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia, około 15-20 minut.


Smacznego!


1 komentarz:

Print