niedziela, 5 października 2014

Ragout z kurczaka


Danie na jesienne dni, wcale nie musi być ciężkie i tłuste. Wręcz przeciwnie, może być zdrowe, pełne witamin i kolorowe. W dodatku niezbyt pracochłonne oraz tanie :)


Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 600g filetów z piersi kurczaka
  • 1 filiżanka zielonego, mrożonego groszku
  • 300g kukurydzy z puszki
  • 2 średnie marchewki
  • Natka pietruszki
  • 200ml śmietany
  • 500ml bulionu
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz




Filety drobiowe kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na gorącym oleju.
Podsmażonego kurczaka zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut.
Następnie dodajemy marchewkę, obraną i startą na tarce o grubych oczkach. Dusimy kolejne 10 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy groszek i odsączoną kukurydzę. Dolewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Całość dusimy kolejne 10 minut.
Przed samym podaniem do garnka z potrawą dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i gotowe.

Podajemy, z czym komu pasuje: z makaronem, ziemniakami, kaszą.... Ja podałam z ryżem.


Życzę smacznego!

1 komentarz:

Print