sobota, 18 października 2014

Kurczak z groszkiem

Danie to jest proste do wykonania, niedrogie, a zarazem smaczne. To połączenie duszonego białego mięsa z warzywami, będzie odpowiednie zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.




Składniki:
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 500g zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 średnie cebule
  • 250ml soku pomidorowego
  • 250ml wody
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżka mąki





Podudzia z kurczaka nacieramy solą i smażymy na rumiano na oliwie.


Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Wówczas dosypujemy 1 łyżkę mąki, dokładnie wszystko mieszamy i dolewamy sok pomidorowy oraz wodę. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do gotowego sosu wkładamy podsmażonego kurczaka i dusimy na małym ogniu przez pół godziny.
Następnie dodajemy groszek, który wcześniej przelewamy na durszlaku gorącą wodą oraz drobno posiekany koperek.
Całość dusimy jeszcze 15-20 minut (w zależności od wielkości podudzi)



Smacznego!


Uwaga!
Zamiast koperku można dodać posiekane listki zielonej pietruszki.

3 komentarze:

  1. Prosty pomysł na pyszny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od czasu do czasu lubię właśnie takie proste, smaczne, nieudziwnione przepisy, świetny sposób na obiad, gdy się nie chce wymyślać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny sposób na obiad, gdy czasu brak ;)

      Usuń

Print