sobota, 18 października 2014

Kurczak z groszkiem

Danie to jest proste do wykonania, niedrogie, a zarazem smaczne. To połączenie duszonego białego mięsa z warzywami, będzie odpowiednie zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.




Składniki:
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 500g zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 średnie cebule
  • 250ml soku pomidorowego
  • 250ml wody
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżka mąki





Podudzia z kurczaka nacieramy solą i smażymy na rumiano na oliwie.


Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Wówczas dosypujemy 1 łyżkę mąki, dokładnie wszystko mieszamy i dolewamy sok pomidorowy oraz wodę. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do gotowego sosu wkładamy podsmażonego kurczaka i dusimy na małym ogniu przez pół godziny.
Następnie dodajemy groszek, który wcześniej przelewamy na durszlaku gorącą wodą oraz drobno posiekany koperek.
Całość dusimy jeszcze 15-20 minut (w zależności od wielkości podudzi)



Smacznego!


Uwaga!
Zamiast koperku można dodać posiekane listki zielonej pietruszki.

3 komentarze:

  1. Prosty pomysł na pyszny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od czasu do czasu lubię właśnie takie proste, smaczne, nieudziwnione przepisy, świetny sposób na obiad, gdy się nie chce wymyślać.

    OdpowiedzUsuń