poniedziałek, 20 października 2014

Babeczki czekoladowo-jabłkowe z kremem czekoladowym

Wiem, dużo czekolady w tym przepisie, lecz od czasu do czasu wszystko jest wskazane. Byle w miarę i z umiarem ;)


Babeczki powstały jako zapotrzebowanie na słodki podwieczorek dla gromadki dzieci.
Ponieważ znikły w przeciągu kwadransa, mniemam, iż były smaczne. Dodam tylko, że z podanej ilości składników wyszło 16 babeczek.

Składniki na babeczki:
  • 150g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia





W mikserze mieszamy masło z cukrem, do momentu, aż masa stanie się biała i puszysta. Wówczas dodajemy jajko i miksujemy nadal. W następnej kolejności dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Dodajemy je powoli, po łyżce.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do masy.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce (ja użyłam tej z grubymi oczkami) i na sam koniec dodajemy do masy.

Ciasta po dodaniu jabłek już nie miksujemy, tylko mieszamy dokładnie łyżką.

Gotową masę nakładamy do foremek, do 2/3 ich wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut.


Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy krem.

Składniki kremu:
  • 100g masła
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 250g cukru pudru

Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli krem jest za gęsty można dodać 2 łyżki mleka.

Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy kremem czekoladowym.



Smacznego!


2 komentarze:

Print