sobota, 13 września 2014

Warzywa zapiekane w sosie serowym

Zapiekanki są zwykle bardzo wdzięczną potrawą. Dlaczego? Nie trzeba przy niej stać i jej pilnować, jest zwykle kolorowa, a dzięki różnorodności składników, także pożywna.


Jeżeli jesteście zainteresowani prostym, szybkim i bezmięsnym daniem, to czytajcie dalej...

Składniki:
  • 500g marchewki
  • 1 mały kalafior
  • 1 duży brokuł lub 2 małe
  • 200ml mleka
  • 200ml śmietany
  • 2 jajka
  • 200g sera (użyłam mieszanki czterech serów)
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku




Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki, zaś marchew skrobiemy, myjemy i kroimy w talarki.
Wszystkie warzywa krótko obgotowujemy, około 5 minut. Następnie osączamy i układamy w naczyniu do zapiekania.


Przygotowujemy mieszaninę mleka, śmietany, jajek, 100g sera oraz przypraw.
Gotową masą polewamy warzywa. Dodatkowo posypujemy po wierzchu sproszkowaną papryką.


Wstawiamy do nagrzanego, do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Kiedy ser się roztopi, a wierzch zacznie się rumienić potrawa jest gotowa.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print