środa, 3 września 2014

Warstwowa potrawa jednogarnkowa

Nie mam pojęcia, czy ma jakąś nazwę i nawet nie pamiętam skąd zaczerpnęłam na nią przepis. Prawdopodobnie było to jakieś czasopismo lub książka. Było to jednak na tyle dawno, że szczegóły wyparowały mi z głowy.


Zapisałam (przepisałam) to do zeszytu, w którym notuję to, co wypróbowane i smakowało ogółowi, by w razie potrzeby nie szukać daleko inspiracji obiadowych.

Dodam tylko, że poniższe proporcje dotyczą ośmiu osób, dorosłych i o zdrowym apetycie.

Składniki:
  • 4 cebule
  • 1200g wołowego mięsa
  • 7 ziemniaków
  • 7 marchwi
  • 1000g cukinii
  • 300g pieczarek
  • 1000g pomidorów
  • ½ szklanki oliwy
  • Sól
  • pieprz



W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w plasterki cebulę. Rozkładamy po dnie garnka, nie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprzy, posypując powierzchnię. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek i niech się smaży.


W tym czasie kroimy mięso w dużą kostkę i wrzucamy na cebulę. Posypujemy przyprawami i przykrywamy garnek. Zostawiamy na pół godziny.


Obieramy i kroimy ziemniaki w plasterki. Po upływie pół godziny układamy ziemniaki warstwą na podsmażonym mięsie i posypujemy przyprawami. Ponownie przykrywamy pokrywką.


Następnie podobnie postępujemy z marchewką....


Pieczarkami...


Cukinią...


I pomidorami...


Warzywa dodajemy w odstępach dziesięciominutowych, zaś każdą warstwę warzyw kolejno oprószamy przyprawami i pilnujemy, by pokrywka była cały czas przykryta, a ogień naprawdę malutki.

Całość powinna dusić się około trzech godzin.
Wiem, wydaje się to długo, lecz najwięcej pracy jest z przygotowaniem składników, co trwa około godziny. W czasie, kiedy potrawa się dusi, można zająć się spokojnie czymś innym, bez szkody dla przygotowywanej potrawy.

Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print