wtorek, 16 września 2014

Parówki zapiekane z serem i boczkiem

Ciężko nawet nazwać to daniem. Ot, taka mała przekąska na ciepło, gdy wracasz do domu, otwierasz lodówkę i chcesz przygotować coś szybkiego i nieskomplikowanego.


Zwróćcie uwagę na przypisek na końcu przepisu. Umieściłam tam, bowiem rady dla tych, którzy będą chcieli spróbować to przyrządzić. W końcu lepiej uczyć się na błędach innych...

Składniki:

  • 12 parówek
  • 12 plasterków boczku
  • 12 plasterków sera żółtego
  • Słodka papryka w proszku
  • Pieprz
  • Tymianek (może być oregano lub majeranek)




Każdą parówkę owinąć plasterkiem sera, a następnie plasterkiem boczku. Całość spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Posypać ziołami i przyprawami i zapiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Podawać z pieczywem.


Uwagi:
Lepiej użyć boczku w plastrach. Ja użyłam rolowanego, bo akurat taki znalazłam w lodówce i nie był to najlepszy pomysł, ponieważ ser wypływał spod boczku.

Blaszkę wyłożyłam folią aluminiową i część sera przykleiła się do folii. Lepiej ułożyć parówki w natłuszczonej formie.






3 komentarze:

Print