poniedziałek, 22 września 2014

Kiełbasa pieczona w piwie

Danie nie tylko dla panów oraz amatorów piwnego trunku.
Wprawdzie ciężkostrawne, (dlatego dodajemy przyprawy ułatwiające trawienie), lecz równocześnie smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu.


Najdłuższe w procesie przygotowania potrawy jest pieczenie, lecz gdy danie „siedzi” w piecu, można zająć się innymi sprawami.

Składniki: (proporcje dla 6 osób)
  • 12 kiełbasek
  • 3 cebule
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • Słodka papryka w proszku
  • Oregano
  • Olej
  • Pieprz
  • 250 ml jasnego piwa
  • Sól



Cebule kroimy w pół plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zeszklenia. Przesmażoną posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką.
Połowę cebuli układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na cebuli układamy kiełbaski.

Z musztardy i miodu przygotowujemy mieszankę, którą smarujemy kiełbaski. Całość posypujemy oregano i przykrywamy pozostałą cebulą.
Do naczynia z kiełbaskami wlewamy piwo i wsuwamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy pół godziny w temperaturze 190 stopni.



Uwaga:

Podane przeze mnie przyprawy można zastąpić innymi, które bardziej będą odpowiadać nam smakowo.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print