poniedziałek, 29 września 2014

Jajka zapiekane w pomidorach

Wracam wczoraj głodna do domu, zaglądam do lodówki a tam zieje pustką. Może nie dosłownie, lecz zaniedbałam zakupy, więc na półkach leżą jakieś smętne resztki ;)

Były jednak pomidory, jaka oraz kawałek grawiery. Co z tego zrobić? Oczywiście pomidory zapiekane z jajkami. Zdrowe, smaczne i... ciepłe.



Ponieważ za oknem nieciekawie, przez większość czasu siąpi deszcz, to taka kolorowa kolacja z piekarnika, akurat jak znalazł.

Składniki potrzebne do przygotowania dania to:
  • Pomidory
  • Jajka
  • Odrobina sera żółtego (najlepszy parmezan)
  • Przyprawy (ja dałam pieprz i sól czosnkową)



Specjalnie nie podaję ilości, gdyż zależy to od ilości biesiadników i tak na każdego osobnika liczymy jednego pomidora i jedno jajko, a sera to dosłownie z pół łyżeczki. Wystarczy pomnożyć to przez liczbę osób i już mamy ilość ;)

Z umytych pomidorów (lepsze będą większe) odcinamy wierzch. Następnie łyżeczką, Wydrążamy miąższ, który możemy wykorzystać do koktajlu pomidorowego.
Wydrążone pomidory nacieramy w środku solą i posypujemy lekko pieprzem.
Do każdego pomidora wbijamy jajko, które również lekko solimy.


Z wierzchu zaś posypujemy jajka startym parmezanem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.


Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jajka powinny być ścięte.
Podajemy z pieczywem, chociaż inne dodatki również są dopuszczalne ;)


Smacznego!

1 komentarz:

Print