sobota, 9 sierpnia 2014

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Lato do dobry czas na wszelkie dania warzywne. Jednak ta potrawa sprawdzi się o każdej porze roku. Jest tania, stosunkowo prosta do wykonania, chociaż lekko pracochłonna. Jej zaletą jest również dostępność składników.

Ale do rzeczy...

Składniki:
  • 10 średnich ziemniaków
  • 400g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany(najlepiej kwaśnej)
  • Sól
  • Pieprz



Umyte ziemniaki ugotować w łupinkach. Czas gotowania to kwadrans, najwyżej 20 minut. Następnie ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Każdą połówkę wydrążamy, a miąższ ziemniaczany rozdrabniamy np. widelcem.

Oczyszczone pieczarki kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy pieczarki. Gdy odparuje woda, wówczas dodajemy cebulę i smażymy dalej razem.
Farsz doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy rozgniecioną pulpę ziemniaczaną, łyżkę śmietany i łyżkę pietruszki.
Masą wypełniamy połówki ziemniaków.

Ziemniaki układamy na blaszce, do której wlewamy szklankę wody. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut.

Gotowe posypujemy resztą posiekanej natki.


Smacznego!

2 komentarze:

Print