sobota, 23 sierpnia 2014

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa w sosie piwnym

Wbrew pozorom zapiekanka ta nadaje się jako posiłek dla całej rodziny. Wszystko zależy od dodatków do niej. Dla dzieci może to być surówka lub kubek kwaśnego mleka, dla mężczyzny, dodatkiem może być zimne piwo.




Składniki:
  • 600g ziemniaków
  • 600g cebuli
  • Olej




Składniki sosu:
  • 250ml piwa
  • 250ml śmietany
  • 150g tartego żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Tarta gałka muszkatołowa


Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i szklimy na oleju.

Naczynie do zapiekania wykładamy większą częścią ziemniaków.


Na warstwę ziemniaków wykładamy cebulę.


Na cebuli układamy pozostałe ziemniaki.


Przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą składniki sosu, a następnie wylewamy je na przygotowane warzywa.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach do czasu zarumienienia. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do miękkości.
W sumie czas pieczenia wynosi około 70 minut.


Zapiekankę można wzbogacić dodatkiem przysmażonego bekonu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Łaaa! No i po co ja tu wchodzę na głodniaka?! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim prosty i z łatwo dostępnych składników. Takie awaryjne, obiadowe coś ;)

      Usuń

Print