niedziela, 31 sierpnia 2014

Melon marynowany

Jeżeli lubicie marynaty i próbowaliście marynowaną dynię, to również marynowany melon przypadnie Wam do gustu. Będzie on świetnym dodatkiem do mięs, szczególnie pieczonych.




Składniki:
  • 1 melon (mój ważył lekko ponad 2 kilo)
  • 1,5 kg cukru
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu
  • 250ml wody
  • 250ml octu winnego 6%
  • Sól



Przygotowanie zaczynamy od znalezienia odpowiedniego melona. Powinien być raczej mało dojrzały i twardy.
Obieramy go ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na kawałki przypominające ćwiartki jabłka.

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli i obgotowujemy go krótko (około 5 minut). Następnie wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osączamy.




Z wody i cukru gotujemy syrop, wrzucamy do niego goździki, cynamon oraz wlewamy ocet. Wszystko powinno się zagotować.


Wówczas syrop studzimy, usuwamy przyprawy, a zimnym zalewamy kawałki melona.

Następnego dnia syrop zlewamy, gotujemy i ponownie zalewamy nim owoce.

Odstawiamy na kolejne dwa dni, po czym znów zlewamy syrop i zagotowujemy go. Do gotującego się wrzucamy kawałki melona i całość gotujemy na maleńkim ogniu przez 10 minut. Studzimy i przekładamy do słoików, które pasteryzujemy w zależności od ich wielkości.



Powodzenia!




2 komentarze:

  1. łał! nigdy nie słyszałam o melonie marynowanym! o.o SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis
    mojemenu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Print