środa, 13 sierpnia 2014

Grzanki "po grecku"

Miłośnikom greckich smaków, ta drobna przekąska na pewno przypadnie do gustu. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu, ani skomplikowanych sprzętów.


Wymaga również niewielu produktów.

Składniki:
  • 200g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • garść oliwek
  • chleb typu "weka"
  • pieprz
  • ostra papryka




Najpierw przygotowujemy grzanki.
W tym celu kroimy chleb na kromki i opiekamy je w tosterze. W przypadku braku tostera można opiec je w piekarniku lub ostatecznie usmażyć na patelni ;)

Teraz przystępujemy do przygotowywania naszego smarowidła.
W tym celu na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy poruszoną fetę oraz przyprawy.
Gdy ser osiągnie jednolitą konsystencję, wówczas dorzucamy całe oliwki (bez pestek, rzecz jasna) wszystko mieszamy i gorące nakładamy na przygotowane grzanki.


Uwaga!
Solić  nie trzeba. Feta jest dość słona.




2 komentarze:

Print