czwartek, 7 sierpnia 2014

Gofry klasycznie i mniej typowo

Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem. Był to przysmak, który można było zakupić w ulicznych budkach, tak jak obecnie hamburgery czy kebab.


Oczywiście, można było również zrobić gofry w domu, pod warunkiem, że ktoś dysponował gofrownicą ;)

Obecnie takich problemów nie ma. Jedyny jaki można mieć, dotyczy wyboru odpowiedniego przepisu.
Poniżej przedstawiam przepis na proste, tanie i klasyczne ciasto do wypieku gofrów... oraz na ciasto z maślanką.

Gofry klasycznie


Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka średniej wielkości
  • 100g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mleka



Mąkę,proszek do pieczenia, żółtka i cukier wsypujemy do naczynia .Dodajemy mleko (ja dałam 600ml). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlewamy roztopioną i wystudzoną margarynę i mieszamy.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
Wlewamy ciasto na dobrze rozgrzaną formę gofrownicy.


Gofry z maślanką


Składniki:
  • 3 jajka
  • 90g masła
  • 180g cukru
  • 250ml maslanki
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok oraz skórka z jednej cytryny
  • 125g śmietanki (najlepiej kremówki)



Sposób przygotowania nie różni się od tego powyżej...




Miłej zabawy ze smażeniem :)

1 komentarz:

Print