poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Galaktoboureko

Galaktoboureko to klasyczne ciasto greckie. Nie wiem czy istnieją różnice w przygotowaniu pomiędzy różnym regionami Grecji. Poniższy przepis pochodzi z Rodos.


Ktoś powie, że ot kolejne mleczne ciasto. Fakt, ostatnio była galatopita, ciasto przygotowywane na bazie mleka. Istnieje między nimi jednak pewna różnica, a mianowicie ciasto fyllo, które występuje w galaktoboureko, lecz galatopita jest go pozbawiona.

Składniki:
  • opakowanie ciasta fyllo
  • 1/2 kostki masła

Na krem:
  • 2 litry mleka
  • 100g mąki ryżowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 1 filiżanka (200ml) cukru
  • 6 wanilii (takie kapsułki ze sproszkowaną wanilią) lub zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii, ewentualnie dać cukier waniliowy etc.

Składniki syropu:
  • 3 filiżanki cukru
  • 3 filiżanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 skórki cytrynowe




Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy kilkoma arkuszami ciasta fyllo (4-5 arkuszy), pamiętając by każdy arkusz skropić stopionym masłem.


Przygotowujemy krem. W tym celu wlewamy do dużego garnka 2 litry mleka, wsypujemy cukier, oba rodzaje mąki oraz wanilię i dobrze mieszamy. Garnek ustawiamy na ogniu i nie przerywając mieszania doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję beszamelu.


Wówczas wylewamy go na przygotowane wcześniej ciasto i przykrywamy pozostałymi arkuszami fyllo, pamiętając o ich smarowaniu stopionym masłem.
Ostatni arkusz również smarujemy masłem, a dodatkowo nacinamy lekko w kwadraty.


Rozgrzewamy piekarni do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 1 godzinę do 1,5 godziny (do momentu, aż ładnie się zarumieni)
Po upieczeniu wysuwamy z pieca  pozostawiamy do wystygnięcia.


Przygotowujemy syrop.
W garnku, ustawionym na gazie rozpuszczamy 3 filiżanki cukru, w 3 filiżankach wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dorzucamy skórki z cytryny i gotujemy całość przez 5 minut, na małym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy sok z cytryny/

Gorącym syropem zalewamy ciasto i pozostawiamy go do wchłonięcia.Gotowe ciasto można lekko posypać cynamonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print