poniedziałek, 28 lipca 2014

Sałatka z tortellini

Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej przyjaciółki Agnieszki i przyznać muszę, że długo czekał na wypróbowanie. Całkowicie niepotrzebnie, gdyż sałatka okazała się nie tylko bardzo smaczna, lecz również pożywna.



Od teraz na pewno znajdzie swoje stałe miejsce w naszym domowym menu. Z tym, że będę wypróbowywać różnorodne nadzienia pierożków, nie tylko mięsne.

Składniki:
  • 250g tortellini z mięsem
  • 2 ząbki czosnku (ja dałam 3)
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 300g szynki
  • zielona cebulka
  • sól
  • pieprz
  • majonez (według uznania)




Pierożki tortellini ugotować i przestudzić. Czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z tortellini.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ogórek orać i również pokroić w kostkę.
Cebulkę posiekać i to zarówno części białe, jak i zielone.
Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić solą i pieprzem oraz dodać kilka łyżek majonezu.


Podobno najlepiej smakuje na drugi dzień. Nie wiem, nie zdążyłam sprawdzić, gdyż po godzinie nie było już po sałatce śladu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print