sobota, 5 lipca 2014

Parówki w cieście ziemniaczanym

Parówki przygotowane w ten sposób mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dla niejadka. Dostępność oraz taniość składników, czyni go dostępnym dla każdego.


Dodatkową zaletą tego mini danka, jest możliwość wykorzystania resztek ziemniaków, które pozostały z obiadu.

Składniki:
  • 8 parówek
  • 3 szklanki ugotowanych, potłuczonych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania



Ugotowane, pogniecione i zimne ziemniaki wymieszać z mąką oraz z dwoma jajkami na ciasto.
Parówki oblepić ciastem ziemniaczanym. Gdybyśmy używali długich parówek, możemy je przeciąć na połówki.
Powstałe w ten sposób, ziemniaczane krokiety mazać w rozmąconym jajku oraz otaczać w bułce i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.


Aby środek krokietów dobrze się usmażył, należy smażyć na niewielkim ogniu i najlepiej pod przykryciem.


Podawać z dodatkiem sosów, ketchupu oraz z surówkami. Ja podałam z dwuskładnikową sałatką.



1 komentarz:

Print