wtorek, 1 lipca 2014

Kurczak w warzywach

To potrawa, która bez problemu przygotują nawet osoby, niezbyt w kuchni biegłe. Poza tym ma tę zaletę, że przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans, zaś pieczenie trochę ponad godzinę.
Pomimo całej prostoty danie wygląda apetycznie i można go bez wstydu podać nawet gościom.


Zresztą spróbujcie sami...

Składniki:
  • 1 kurczak (mój ważył 1300g)
  • 400g cukinii
  • 500g ziemniaków
  • mrożonej kukurydzy (można zastąpić ją konserwową)
  • 300g pomidorów
  • 500ml bulionu
  • 50g masła
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek zielonej pietruszki
  • świeże zioła: tymianek, oregano





ryż (opcjonalnie)

Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i imbirem. Zioła wkładamy do środka kurczaka. Całego nacieramy go stopionym masłem, układamy w naczyniu do zapiekania i podpiekamy przez 10 minut w 220 stopniach.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
Umytą cukinię kroimy w plasterki, obrane ziemniaki kroimy na cząstki, a pomidory obieramy i kroimy na ćwiartki.
Jeżeli używamy kukurydzy konserwowej, to odsączamy zalewę.


Przygotowane warzywa wkładamy do naczynia z kurczakiem, podlewamy bulionem i wstawiamy do pieca na kolejne 30 minut. Temperaturę pieczenia zmniejszamy do 180 stopni.
Podczas pieczenia kurczaka podlewamy bulionem, a następnie wytworzonym sosem.



Po upływie 30 minut, kurczaka posypujemy zieloną pietruszką i pieczemy do miękkości, około30 minut.


W tym momencie możemy wsypać kilka łyżek ryżu, który dopiecze się i zmięknie w wytworzonym sosie. Zaznaczam jednak, że jest to jedna z opcji...

Życzę smacznego!

1 komentarz:

Print