niedziela, 6 lipca 2014

Arbuz

Arbuz uprawiany jest od XIII w.  w Europie. Istnieją różne odmiany: żółty, pomarańczowy lub czerwony, w sumie ponad 1200 odmian zróżnicowanych nie tylko pod względem koloru i kształtu, lecz również różniących się słodkością miąższu.


Arbuz jest idealnym owocem dla odchudzających się. Jest bowiem niskokaloryczny, pozbawiony cholesterolu i innych tłuszczów.
Zawiera za to witaminy A i C oraz związki mineralne. Arbuz nie tylko ma mniej kalorii niż większości owoców, ale zawiera mniej cukru. Zawiera około 92% wody, a tylko 5% cukru, dlatego jego spożycie powoduje intensywną diurezę, a przez to oczyszczenie organizmu z toksyn. Arbuz doskonale komponuje się z fetą i serem pleśniowym.


Poza tym oczywistym zestawieniem, arbuz ma wiele zastosowań w kuchni. Podawałam już przepis na konfiturę arbuzową oraz na napój z arbuza.
Jutro smaczna sałatka z arbuzem, a za kilka dni... niespodzianka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print