niedziela, 1 czerwca 2014

Puszyste keftedes

O keftedes pisałam już nieraz. Podawałam tez przepisy na keftedes rodyjskie oraz na nadziewane oliwkami. Jak zwykle zrobiłam wszystko na odwrót, bo zapomniałam o przepisie na klasyczne keftedes. Nadrabiam, więc braki, a przepis prezentuję poniżej.


Przygotowane w ten sposób keftedes, są nie tyko aromatyczne, lecz również puszyste. Kilka rad dotyczących ich przygotowania podam na końcu ;)

Składniki (na 60 sztuk):
  • 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • ¼ filiżanki posiekanej mięty
  • 1 filiżanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ½ filiżanki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • oliwa do smażenia



Cebulę ścieramy na tarce. Pomidora obieramy i również ścieramy na tarce (tylko miąższ, bez soku). Mięso mieszamy z cebulą, pomidorami, miętą, mlekiem i przyprawami.
Dodajemy bułkę tartą, lecz nie od razu całą, lecz dosypujemy stopniowo, mieszamy i patrzymy czy wystarczy. Ilość bułki zależy, bowiem od soczystości i wielkości dodanych warzyw. Gotową masę wstawiamy do lodówki na godzinę.

Następnie ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kulki, o średnicy 3,5 cm, panierujemy je w mace i smażymy w gorącym oleju.

Na koniec kilka uwag:
-    masa na keftedes powinna być wilgotna, ale ścisła
-    wymieszaną masę mięsną zawsze wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę, do trzech godzin. Schłodzona masa lepiej się, bowiem formuje i keftedes zachowują swój kształt.
-    Keftedes nie zawsze trzeba smażyć, można je tez udusić w sosie, na podobieństwo polskich klopsików

Życzę smacznego!




1 komentarz:

  1. świetny przepis, jadłam kiedyś takie i bardzo mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń

Print