wtorek, 10 czerwca 2014

Pita me gyros - jak przygotować w domu?

W Grecji na niemal każdym kroku można spotkać budki, w których kupimy chyba najpopularniejszą przekąskę, czyli pita me gyros.


Co to takiego?

To po prostu kawałki opieczonego, wcześniej zamarynowanego mięsa, zamknięte, w chlebku pita, wraz z licznymi dodatkami. Mamy tam, więc ćwiartki pomidorów, plasterki cebuli oraz frytki, a wszystko z dodatkiem sosu tzatziki, czyli sosu czosnkowo, ogórkowego, na bazie jogurtu.

Początkowe takie budki otwierali w północnej Grecji uchodźcy ze Smyrny i Konstantynopola, w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Przekąska okazała się nie tylko syta, lecz również smaczna. Spowodowało to migrację przepisu w inne zakątki Grecji.

Jednakże nie trzeba być w Grecji oraz nie musimy kupować na ulicy. Przekąskę taką możemy spokojnie przygotować w domu. Pewną przeszkodą wydawać się może, brak specjalnego, pionowego grilla oraz czasochłonność całej operacji.

Jednak, jak to się mówi, dla chcącego nic trudnego. A jak przyjdzie chęć, to i możliwości się znajdą ;)

Składniki: (na 4 porcje):

  • 500g wieprzowiny bez kości
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka oregano (świeże lub suszone)
  • 1 łyżeczka tymianek (świeży lub suszone)
  • 1 łyżeczka, sproszkowanej, słodkiej papryki
  • 100 ml octu winnego
  • 2 łyżki oliwy




Mięso tniemy na cienkie paski o grubości nie większej niż 1 cm i umieszczamy je w dużej misce wraz z przyprawami (sól, pieprz, oregano, tymianek i papryka)
Dobrze wymieszać, dodając ocet i oliwę. Ponownie wymieszać, przykryć miskę czystą folią i odłożyć na bok, na co najmniej 1 godzinę, aby się dobrze zamarynowały.

Piekarnik(najlepiej z funkcją grilla) rozgrzewamy do temperatury 200 ° C. Wkładamy zamarynowane kawałki mięsa i pieczemy przez 20-25 minut, aż będzie chrupiące i złote.

Na grillu podpiekamy również gotowe chlebki pita. Jeżeli nie mamy gotowych, możemy je wcześniej przygotować samodzielnie. Przepis znajduje się tutaj.

W czasie, gdy piecze się mięso przygotowujemy dodatki oraz smażymy frytki. Pomidorki kroimy na cząstki, a cebulę w piórka.

Przygotowujemy również sos tzatziki.

Na podpieczone placki pita układamy porcję mięsa, pomidorki, cebulkę, frytki oraz polewamy sosem tzatziki. Całość zwijamy w stożek i już mamy przekąskę rodem z Grecji... i to bez wychodzenia z domu ;)

Życzę smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print