piątek, 13 czerwca 2014

Matsi -domowy, rodyjski makaron

Makaron Matsi to tradycyjny, rodyjski makaron przygotowywany w domu. Jest wyrobem specyficznym, gdyż składa się zarówno z mąki, kaszy manny, soli i mleka z dodatkiem jajek lub bez.


Zwykle składniki bierze się w proporcji:
2 części mąki, 1 część kaszy, 2 części mleka, sól, 1 jajko.
Składniki zagniata się, rozwałkowuje i rozkłada do przeschnięcia.
Następnie tnie się ciasto na "wstążki" o szerokości 5cm. Wstążki układa się na sobie i tnie na paski.
Po przeschnięciu przechowuje się w płóciennych woreczkach.

Oczywiście można zrobić makaron samemu, lecz równie dobrze można kupić go w sklepach na Rodos.
Produkowany w małej, lokalnej wytwórni, ręcznie, nie odbiega smakiem od tego wytwarzanego w domu.



Makaron możemy podawać na kilka sposobów. Tradycyjnie, na słodko z mlekiem oraz szczyptą cynamonu, jako matsogalo lub z dodatkiem warzyw strączkowych albo z serem. I ten ostatni sposób chciałam Wam przedstawić...

Składniki:
  • 500g makaronu Matsi
  • 500g dowolnego sera białego (manouri, feta, anthotiro)
  • masło
  • sól
  • pieprz





Na każdy kubek suchego makaronu przeznaczamy 1 kubek wody.

Wodę gotujemy z dodatkiem soli. Na gotującą wrzucamy makaron i gotujemy 6-8 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pokruszony ser. Masło przesmażamy na patelni na rumiano i dodajemy do garnka. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Uwaga! Jeżeli dajemy fetę, wówczas rezygnujemy już z soli.

Podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print