niedziela, 15 czerwca 2014

Makaron z tahini

Makaron z tahini, to danie typowo postne, przygotowywane w Grecji w okresie Wielkiego Postu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tai makaron przygotować w dowolnym momencie roku.


Jest to bowiem pożywne i wartościowe danie, które dzięki tahini, jest bardzo odżywcze.

Makaron zaś jest tak wdzięcznym produktem, że pozwala na dowolne kombinacje, w wersji zarówno słodkiej, jak i wytrawnej i to nie zależnie od pory roku.

Składniki:
  • 500g opakowanie makaronu (ja dałam wstążki)
  • 10 łyżek tahini
  • 10 łyżek słodkiej papryki
  • 15 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek suszonek czosnku
  • 5 garści posiekanych oliwek oczyszczonych z pestek
  • Sól (do osolenia wody)

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na każdą filiżankę makaronu, dajemy 2 filiżanki wody.
Kiedy makaron jest już miękki, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy, tak długo,aż sos zacznie gęstnieć.
Używając powyższych proporcji otrzymamy gar sycącego makaronu, którym z powodzeniem naje się sześć osób. Jeżeli pragniemy przygotować mniejszą ilość wówczas należy zmniejszyć proporcje składników.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelakie makarony - musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście mi bardzo smakował, chociaż muszę ostrzec, że smak jest nietypowy ;)
    Przez to danie rodzina mi się podzieliła na dwa obozy. Połowa zjadła ze smakiem, połowa stwierdziła, że smakuje jak z chałwą :) Wyczuwalny był bowiem smak tahini, który jest zarazem składnikiem chałwy, jak i powyższego dania. Jest to jednak danie wytrawne, syte, o ciekawym, niepowtarzalnym smaku.

    OdpowiedzUsuń

Print