wtorek, 24 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto bez masła, mleka i jaj

Ciasto, które przygotujesz dosłownie w chwilę. Nie wymagające jajek, ani mleka, co może być istotne przy alergiach pokarmowych. Jest bardzo tanie, a przygotować można je ze składników dostępnych, niemal w każdej kuchni, w każdej chwili. Daje możliwość otrzymania różnorodnych wariacji. Jest łatwe w przygotowaniu oraz nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu.

To tyle z zalet;)

Wady? Proste i bez polotu... ale na podwieczorek wystarczy.

Składniki:
  • 1 filiżanka (200ml) cukru
  • ¾ filiżanki oleju
  • 2 łyżeczki octu (ja dałam jabłkowy)
  • 2 łyżki brandy (może być inny mocny alkohol)
  • 1 wanilia (daję ekstrakt, lecz sądzę, że może być i cukier waniliowy)
  • szczypta soli
  • skórka z 2 pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2/3 filiżanki soku z tychże pomarańczy (może być ewentualnie sok z kartonu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 filiżanka wody
  • 2 łyżki kakao (można dać więcej)
  • 3 filiżanki mąki (przesianej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia




Cukier rozpuścić z ciepłą wodą i wlać do miski. Dolać olej, ocet, brandy, skórkę pomarańczową, wanilię, sok zmieszany z sodą oraz sól. Wymieszać. Do mieszanki dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać (mikser nie jest potrzebny)

Gotową mieszaninę wlać do formy (można użyć podłużnej, lecz ja tym razem użyłam tortownicy) i piec 30-35 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu nie wyjmować od razu, lecz pozostawić w ciepłym piekarniku na około 10 minut.

Upieczone, przestudzone ciasto polałam polewą czekoladową.

Można polać dowolną inną lub zostawić bez polewy. Do samej masy można dodać bakalie lub kakao zamienić na kokos.
Możliwości interpretacji tego bardzo podstawowego przepisu jest mnóstwo, lecz to pozostawiam już Waszej inwencji i smakowi.


Smacznego!

1 komentarz:

Print