sobota, 7 czerwca 2014

Amoniaczki

Amoniaczki to ciasteczka, których smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Właściwie to pamięć smakowa jest zadziwiająca ;)


Amoniaczki należą do grupy drobnych wyrobów kruchych. Do ich przygotowania wykorzystuje się ciasto kruche, w którym rolę spulchniacza pełni węglan amonu, czyli po prostu amoniak spożywczy w proszku.

Przygotowanie tych ciasteczek jest proste, lecz nie nalezą one do wyrobów szybkich, gdyż zagniecione ciasto powinno leżakować w chłodzie, przez co najmniej 18 godzin.
Jednak takie przygotowywanie ciasteczek „na raty” też ma swoje zalety. Można prace podzielić na dwa dni np. wieczorem zagnieść ciasto, zaś pieczeniem zająć się następnego dnia po południu. Dla osób nie dysponujących zbyt dużą ilością wolnego czasu, to naprawdę istotne :)

Składniki:

  • 300g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 10g amoniaku
  • 2 opakowania cukru waniliowego



Jajka umyć i wybić ze skorupek. Mąkę przesiać. Masło ucierać dodając po łyżce cukru oraz po jednym jajku.
Utartą masę wymieszać z przesianym amoniakiem i mąką. Wyrobić ciasto, dodając cukier waniliowy.
Gotowe ciasto włożyć do miski i pozostawić w lodówce na kolejne 18 godzin.

Po upływie powyższego czasu, ciasto rozwałkować cienko i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

Wkładać do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-12 minut w 190 stopniach(na jasno żółty kolor)

Jeść przestudzone. Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print