sobota, 24 maja 2014

Zapiekanka z porami i kiełbasą


To kolejna szybka, łatwa i smaczna zapiekanka. Jej głównymi składnikami są pory oraz kiełbasa. Pozostałe składniki występują marginalnie, jednak całość tworzy harmonijną całość.
Najważniejsze, że daje się szybko przygotować ;)


Składniki:
  • 1kg porów
  • 600ml bulionu
  • 600g kiełbasy
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150g sera typu Gouda



Pory kroimy ukośnie na kawałki o grubości 2 cm. Blanszujemy przez chwilę, a następnie przelewamy zimną woda i pozostawiamy do obsiąknięcia.
Kiełbaski roimy podobnie jak pory. Suszone pomidory osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę do zapiekanek wykładamy warstwą pora. Na tę warstwę układamy dachówkowo pozostałe pory oraz kiełbasę. Pomiędzy warstwy wkładamy kawałki suszonych pomidorów.


Przygotowujemy sos serowy. W tym celu w garnuszku topimy masło. Gdy jest gotowe, wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę, którą zalewamy bulionem. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Wówczas wsypujemy starty ser i ponownie mieszamy, aby ser się roztopił.
Gotowym serem zalewamy warzywa z kiełbasą i zapiekamy w 200 stopniach, przez pół godziny, przy czym przez pierwsze 20 minut zapiekamy pod przykryciem, zaś ostatnie 10 minut pozostawiamy odkryte.
Podajemy ze świeżym pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print