wtorek, 6 maja 2014

Torcik biedronka

Ponieważ dawno nic nie piekłam (poza pieczywem) a okazja nadarzyła się niemała, bo aż pięcioletnia, dlatego postanowiłam przygotować torcik urodzinowy.
Ponieważ moja pięciolatka uwielbia wszelkie zwierzątka, dlatego uważam, że tortowa biedronka będzie strzałem w dziesiątkę.


Podstawę tego torcika stanowi ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Wypełnienie stanowi krem czekoladowy, zaś skrzydełka
pokrywa polewa z białej czekolady z dodatkiem czerwonego barwnika. Kropki oraz oczka to cukierki Maltesers. Nie ma szans, aby jakiś maluch mógł się oprzeć takiemu zestawowi.

Składniki ciasta:
  • 280g mąki pszennej
  • 280g masła
  • 280g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzać piekarnik do 190C. Nasmarować tłuszczem tortownice o średnicy 24cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zmiksować masło z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Mąkę przesiać i razem z proszkiem dodawać do maślanej masy. Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Gotowe ciasto wlać do przygotowanej formy, a następnie piec przez około 25 minut, na złoty kolor, do uzyskania sprężystego ciasta. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia.
Przestudzony blat przeciąć na dwa krążki.



Składniki kremu:
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100g cukru pudru
  • 170g mlecznej kuwertury

Masło utrzeć na puch, dodając żółtka oraz jajka oraz dosypując cukier puder. Kuwerturę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i zmiksować z masą.

Gotowy biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć czekoladowa masą. Resztą masy posmarować boki tortu, część górnego placka (główka biedronki) oraz pasek oddzielający skrzydełka.





Składniki polewy z białek czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 25g masła
  • Kilka kropli czerwonego barwnika
  • Kilka cukierków Maltesers – do dekoracji

Masło wraz z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotujemy do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia i dodajemy barwnikiem. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej barwy.
Gotową polewą dekorujemy skrzydełka biedronki, po czym wciskamy lekko w ciasto połówki cukierków Maltesers. Dwie połówki cukierków ułożone przecięciem do góry stanowić będą oczy naszej biedronki. Całość może zwieńczyć uśmiech z czerwonej polewy.

Ponieważ ostatnio, w związku z powrotem do pracy czasu mam niewiele, dlatego też przygotowanie torcika podzieliłam na części. W jeden dzień upiekłam biszkopt, zaś w kolejny zrobiłam krem oraz wykończenie.

Torcik odpoczywa właśnie w lodówce i mam nadzieję, że spodoba się jubilatce ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print