czwartek, 15 maja 2014

Sutzukakia, czyli pulpety po grecku

Sudzukakia to rodzaj pulpetów, smażonych, a następnie podgrzewanych w sosie pomidorowym i podawane najczęściej z ryżem lub z kaszą bulgur.


Jest to wprawdzie danie greckie, lecz przypominające do złudzenia, nasze, polskie pulpety.
O jego odmienności decydują przyprawy, lecz sposób wykonania wydaje się jak najbardziej swojski ;)




Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanego)
  • ½ filiżanki czerwonego wina
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ filiżanki tsipouro (może być wódka)
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • oliwa do smażenia
  • ewentualnie: mąka do otaczania pulpetów

Wszystkie składniki dodać do miski i wymieszać ze sobą, przez około kwadrans, aby stały się jednolitą masą. Następnie masę mięsną odstawiamy do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie formujemy podłużne pulpety, które smażymy na rozgrzanej oliwie, równomiernie, ze wszystkich stron je rumieniąc.
Usmażone odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki sosu:
1kg pomidorów (lub ewentualnie 2 kartony soku pomidorowego)
1 filiżanka wermutu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki cukru
kilka listków mięty (drobno posiekanych)
sól
pieprz

W przypadku gotowania sosu ze świeżych pomidorów, należy je najpierw rozgotować, a następnie przetrzeć. W przypadku przecieru wystarczy zagotować.
Do przecieru z pomidorów dodajemy pozostałe składniki (poza miętą) i krótko gotujemy, około 5-10 minut. Na koniec dodajemy świeżą miętę.

Do gotowego sosu dodajemy usmażone i osączone sutzukakia i trzymamy w cieple, około 20 minut, aż pulpeciki przejdą sosem.

Podajemy z dodatkami. Ja podałam do makaronu spaghetti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print