czwartek, 22 maja 2014

Skrzydełka z kurczaka

Dla amatorów skrzydełek, dzisiaj propozycja na pieczone w piekarniku, w wersji słodko-ostrej. Wymagają niewielkiego wkładu pracy, gdyż ogranicza się on głównie do przygotowania marynaty. Reszta to czas oczekiwania, początkowo na zamarynowanie, następnie na upieczenie.





Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Marynata:
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej
  • Skórka i sok z 2 cytryn
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • ½ szklanki miodu
  • 2 łyżki musztardy

Składniki marynaty zmieszać ze sobą na jednolitą masę. Oczyszczone i osuszone skrzydełka wkładamy do marynaty i trzymamy w lodówce, przez co najmniej 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy pergaminem i układamy na niej skrzydełka. Wsuwamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po 30 minutach, należy je obrócić na drugą stronę, polać resztą marynaty i pieczemy nadal.
Podajemy gorące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print