czwartek, 1 maja 2014

Placki ziemniaczane inaczej

Jak zrobić klasyczne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Można wprawdzie kombinować z przyprawami lub dodatkami do tychże placków, lecz będą to nadal ziemniaczane.


Proponuję wam zapoznanie się z innym rodzajem ziemniaczanych, na które przepis posiadam od ponad dwudziestu lat, a zapisawszy go w starym brulionie, nie zanotowałam, od kogo pochodził.
Niemniej jest wypróbowany, niejednokrotnie i zaręczyć mogę, że wszyscy przeżyli i wielu smakował. Ale do rzeczy...

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 100g czerstwej bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 30g drożdży
  • cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia



Bułkę moczymy w ciepłym mleku i dodajemy drożdże. Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy. Nadmiar wody spod ziemniaków usuwamy, a do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, bułkę z drożdżami, cebule i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy i smażymy z niej okrągłe, rumiane placki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print