sobota, 3 maja 2014

Kurczak duszony w białym winie


Kurczak zawsze jest wdzięczną potrawą, gdyż daje się przygotować na wiele różnych sposobów. Duszony pozostaje lekkostrawny i delikatny, zaś zastąpienie bulionu winem nadaje mu innego, odświętnego i wyrafinowanego smaku.


Potrawa sama w sobie nie należy do skomplikowanych. Przygotowanie, wraz z gotowaniem, nie przekracza godziny, a poradzi sobie z nią nawet początkujący w kuchni.

Podawać można ją z dowolnymi dodatkami, jednak surówka, którą chcemy podać powinna być ostra, by złamać łagodność sosu i delikatność drobiowego mięsa.

Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 butelka wytrawnego białego wina (0,75l)
  • 150g pieczarek
  • 12 małych cebulek
  • szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła





Cebulki obrać. 

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Małe grzybki można zostawić w całości. Kurczaka podzielić na części. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka.

Przełożyć go do dużego garnka.
Osobno podsmażyć przygotowane grzyby wraz z całymi cebulkami.


Warzywa dodać do podsmażonego kurczaka. Wlać butelkę białego, wytrawnego wina, wsypać przyprawy, przykryć garnek częściowo pokrywką i dusić całość na wolnym ogniu, około 40 minut.


Kawałki kurczak wyciągnąć na półmisek. Do sosu dodać śmietanę i podgrzewać, aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać porcje kurczaka.
Podawać na gorąco.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print