czwartek, 8 maja 2014

Kluski kładzione razy pięć

To danie proste do przygotowania i tanie. Można je jeść same, okraszone cebulką z tłuszczem, skwarkami z boczku lub z sosami. Towarzystwo surówek spowoduje, że uzyskamy niemal pełnowartościowe danie. Kluski te mogą być również dodatkiem do mięs lub zup.


Przygotować można je z różnych rodzajów mąki, a także kaszy manny. Do ciasta można dodawać przyprawy, a także zioła i to zarówno suszone, jak i świeże.

Zależnie od proporcji użytych jajek oraz tłuszczu wyróżniamy kluski zwykłe, półfrancuskie oraz francuskie.
Poniżej podaję przepisy na wersje podstawowe klusek, które każdy może urozmaicić sobie zgodnie z powyższymi wskazówkami.





Kluski zwykłe


  • 350g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • sól

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od brzegów naczynia. Wówczas wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
W płaskim naczyniu gotujemy osoloną wodę. Gdy woda zaczyna się gotować, metalową łyżką odcinamy kawałki ciasta, tworząc podłużne kluseczki, które zanurzamy we wrzątku.
Gdy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy je 3-4 minuty, po czym wyciągamy łyżką cedzakową.
Dalej wykorzystujemy zgodnie z życzeniem.


Kluski półfrancuskie


  • 350g mąki
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 150ml mleka
  • sól

Masło utrzeć z jajkami stopniowo dodając mąkę, sól i mleko. Ciasto wyrobić na gładką masę. Dalej postępować jak w przypadku zwykłych klusek.


Kluski francuskie


  • 350g maki
  • 6 jajek
  • 120g masła
  • 100ml mleka
  • sól

Masło utrzeć z żółtkami na masę. Do masy wsypywać porcjami mąkę, sól oraz wlewać mleko. Białka ubić na sztywno. Ubite białka wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami ciasta.
Dalej postępować jak wyżej.


Kluski gryczane


Warto o nich wspomnieć, gdyż do ich przygotowania nie używa się jajek.

Składniki:
  • 200g mąki gryczanej
  • 150g maki pszennej
  • sól

Obie mąki zmieszać ze sobą i uprażyć na suchej patelni. Przesypać mąki do miski, dodać sól oraz tyle wody, aby dało się nabierać kluseczki. Najlepiej początkowo dać 1 szklankę i ewentualnie dolewać trochę, w razie potrzeby. Wyrobić ciasto i dalej postępować, jak w przepisach powyżej.

I na koniec kluski z ciasta parzonego. Przygotowuje się je nieco inaczej i inne jest ich przeznaczenie. Jedynie technika odcinania kluseczek, czyli kładzenia ich, pozostaje ta sama.


Kluski parzone


  • 120g maki
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 160ml wody
  • sól

W garnuszku gotujemy wodę z masłem. Cały czas mieszając dodajemy mąkę. Ściągamy z ognia i rozcieramy grudki i ucieramy tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Z ciasta formujemy podłużne, niewielkie kluseczki, które bądź to smażymy na gorącym tłuszczu lub kładziemy bezpośrednio na gotujący się rosół.
Życzę smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print