Sprawdzony przepis!

Jak usmażyć prawidłowo jajko sadzone?

Jajko sadzone to najszybsze i najprostsze z domowych dań. To niewiarygodne, jak wiele osób ma problem z prawidłowym usmażeniem jajka sadzonego.
Dobrze usmażone może być rarytasem śniadaniowym lub uzupełnieniem obiadu. Można go łączyć z sosami lub dekorować nim grzanki.


Jednak podstawą musi być dobrze przyrządzone jajko. Bez gumowatego białka lub ściętego żółtka. Jak tego dokonać?.. Czytajcie poniżej:

Na początek należy nalać trochę oliwy z oliwek na patelnię i włączyć najmocniejszy płomień.


Gdy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, należy wbić jajko (lub jajka) i natychmiast zmniejszyć dopływ ognia do minimum.


Jajko przyprawić i przykryć pokrywką.


Smażyć pod przykryciem przez 5 minut, następnie odkryć, wlać 1-2 łyżki zimnej wody, ponownie przykryć i smażyć kolejne kilka minut (maksymalnie5)
Po około 10 minutach smażenia pod przykryciem, na maleńkim ogniu, białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne.


Dzięki dolaniu odrobiny wody, która „odkleja” smażone jajko od patelni schodzi ono bezproblemowo na talerz.