wtorek, 13 maja 2014

Jak usmażyć prawidłowo jajko sadzone?

Jajko sadzone to najszybsze i najprostsze z domowych dań. To niewiarygodne, jak wiele osób ma problem z prawidłowym usmażeniem jajka sadzonego.
Dobrze usmażone może być rarytasem śniadaniowym lub uzupełnieniem obiadu. Można go łączyć z sosami lub dekorować nim grzanki.


Jednak podstawą musi być dobrze przyrządzone jajko. Bez gumowatego białka lub ściętego żółtka. Jak tego dokonać?.. Czytajcie poniżej:

Na początek należy nalać trochę oliwy z oliwek na patelnię i włączyć najmocniejszy płomień.


Gdy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, należy wbić jajko (lub jajka) i natychmiast zmniejszyć dopływ ognia do minimum.


Jajko przyprawić i przykryć pokrywką.


Smażyć pod przykryciem przez 5 minut, następnie odkryć, wlać 1-2 łyżki zimnej wody, ponownie przykryć i smażyć kolejne kilka minut (maksymalnie5)
Po około 10 minutach smażenia pod przykryciem, na maleńkim ogniu, białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne.


Dzięki dolaniu odrobiny wody, która „odkleja” smażone jajko od patelni schodzi ono bezproblemowo na talerz.





5 komentarzy:

  1. Oliwa z oliwek to kiepski wybór do smażenia, olej rzepakowy ma dużo wyższą temperaturę w której zaczyna się palić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może :) Jednak w mojej sytuacji (mieszkam w Grecji) olej rzepakowy nie jest dostępny, a oliwa (i to nawet z własnej oliwki) jak najbardziej.

      Proszę używać rzepakowego, ja będę używać oliwy, gdyż wychodzę z założenia, że powinniśmy spożywać to co daje nam natura, w miejscu w którym mieszkamy.

      Usuń
    2. Izabela, oliwa z drugiego tłoczenia nadaje się jak najbardziej do smażenia. Swojska baba ma rację

      Usuń

Print