poniedziałek, 12 maja 2014

Ciasto olejowe

Ostatnio nie mam czasu na nic, na pieczenie również. Co zrobić, gdy przyjdzie chęć na COŚ słodkiego? Upiec ciasto z olejem ;)
Ciasto to jest przede wszystkim bardzo tanie. Przygotowuje się go ekspresowo, gdyż należy do rodzaju ciast ucieranych. Daje możliwości modyfikacji podstawowego przepisu.



Jeżeli do przepisu bazowego dodamy owoce (jabłka, gruszki czy śliwki) otrzymamy ciasto z owocami. Podobnie, gdy dodamy owoce jagodowe, lecz wówczas nie będzie to już takie tanie.

Zamiast owoców można dodać rodzynek lub innych suszonych owoców. Możemy też wzbogacić to ciasto o bakalie (wersja bogatsza), wiórki kokosowe lub dodać 2 łyżki kakao.

Poniżej podaję przepis na ciasto bazę, którą wzbogaciłam jedynie dwoma garściami rodzynek i obsypałam cukrem pudrem.

Składniki:
  • 2 filiżanki mąki
  • 1 filiżankę mleka
  • 1 filiżankę cukru
  • 1 filiżankę oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 garść rodzynek
  • cukier puder



Żółtka oddzielić od białek. Cukier ucieramy z żółtkami, dolewamy olej oraz mleko. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ucieramy do postaci jednorodnej. Dodajemy rodzynki i mieszamy ręcznie.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie łączymy z nią.
Ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny.
Gotowe ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem i voila, mamy ciasto na podwieczorek, niewielkim nakładem pracy, w niecałe półtorej godziny, z pieczeniem, oczywiście ;)

Smacznego!

Uwagi:
Filiżanka miała pojemność 200ml
Tortownica miała średnicę 20 cm


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print