sobota, 17 maja 2014

Chleb żytni razowy

Kolejny chlebowy przepis jest bardzo prosty. Wykonany jest na bazie suchych drożdży, lecz z powodzeniem można wykonać go z drożdży świeżych. Zastosowanie suchych drożdży powoduje, że chleb ten jest naprawdę szybki do wykonania i nieskomplikowany.


Z podanych składników wyszedł jeden mały bochenek, pieczony w formie do keksu.


Składniki:
  • 500g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 saszetka suchych drożdży (8g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 ml letniej wody



Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać. Dolewać oliwę i wodę, równocześnie wyrabiając miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą malaksera. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie go wyrobić.
Do keksówki wyłożyć ciasto, przykryć i pozostawić do ponownego podwojenia objętości.
Chlebek wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez kwadrans. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejny kwadrans.


Powodzenia!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że wystarczyło to pół godziny w zupełności. Chlebek nie był duży, a piekarnik elektryczny.

      Usuń
  2. można prosic o przepis z drożdżami świeżymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie robiłam tego chlebka na świeżych drożdżach, które są dla mnie trudno dostępne i jak już je dostanę to wolę upiec bułeczki lub ciasto ;)
      Jednak, gdybym miała robić na świeżych drożdżach to dałabym 30g świeżych drożdży, z których zrobiłabym wcześniej rozczyn.

      Może w najbliższej przyszłości pokuszę się o przygotowanie takiego chlebka na świeżych drożdżach.

      Usuń

Print