wtorek, 1 kwietnia 2014

Baklawa z tahini

Baklawa to ciasto bardzo słodkie, lepiące się wręcz od słodyczy pochodzącej bądź z cukru, bądź z miodu. Przygotowywana jest najczęściej z orzechami, rzadziej z mieszanką orzechów lub migdałów. Jej rodowód pochodzi ze wschodu, a trafiła do Grecji za sprawą Turków, których obecność miała wpływ również na kuchnię.


Na Rodos przygotowuje się klasyczną baklawę, z tym, że najczęściej dodaje się do niej migdałów, zaś rzadziej orzechów. Poza tym proces przygotowania, nie różni się zbytnio od tej przygotowywanej w innych regionach Grecji.
Dzisiaj podaję przepis na Baklawę specjalną, bo wielkopostną, z dodatkiem tahini. Taką baklawę przygotowuje się jeszcze w tradycyjnych, rodyjskich wioskach i raczej nie kupicie jej w sklepie. Może warto spróbować zrobić samemu, szczególnie, jeśli ktoś jest amatorem baklawy i tahini, w każdej postaci.

Składniki:
  • 500g tahini
  • 500g ciasta fyllo
  • 300g orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 300g migdałów grubo posiekanych
  • 300ml oliwy
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej




Syrop:
  • 3 filiżanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • ½ filiżanki wody
  • skórka z ½ cytryny
  • kilka nasion kardamonu lub kawałek imbiru

Migdały i orzechy posiekać i wymieszać z przyprawami.


W innym naczyniu wymieszać tahini z 200ml oliwy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
Cztery arkusze ciasta rozłożyć jeden na drugim w blaszce. Każdy kolejny należy posmarować mieszaniną tahini z oliwą.


Ciasto musi obejmować nie tylko dno, lecz również boki blaszki.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy jedną czwartą orzechowej masy, skrapiamy masą z tahini i przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta.


Postępujemy tak kolejno z pozostałymi arkuszami ciasta, pozostawiając dwa, które układamy na samej górze smarując jedynie mieszaniną oliwy z tahini.
Tak przygotowane ciasto możemy naciąć w kwadraty lub w trójkąty. 100ml oliwy podgrzewamy i wylewamy na górę ciasta.


Pieczemy około 1 godziny, na złoty kolor.

Z podanych powyżej składników gotujemy syrop, przez około 5 minut od momentu rozpuszczenia cukru.


Gotowym syropem zalewamy upieczoną baklawę i wstawiamy do ciepłego, ale wyłączonego już piekarnika, na kwadrans, aby ciasto dobrze wchłonęło syrop.





2 komentarze:

  1. fajnie,taka baklava wygląda,muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to cudnie wygląda! Uwielbiam baklawę! ;)

    OdpowiedzUsuń

Print