Sprawdzony przepis!

Szarlotka sypana

Przepis na to ciasto posiadam już kilkanaście lat. Jego źródła nie pamiętam, wiem tylko, że był to ustny przekaz, od kogoś z rodziny. Skrupulatnie zapisany w kulinarnym kajeciku, przygotowywany był przynajmniej kilka razy w roku. Dlatego też z pewnym zdziwieniem stwierdziłam, że nie pojawił się jeszcze na moim blogu. Postanowiłam uzupełnić wpisy o to bardzo łatwe, popularne w moim domu oraz bardzo lubiane przez dzieci ciasto. One mają deser, a ja mam posta ;)
 
szarlotka sypana



  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy mamy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 wanilie (proszek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki margaryny do wysmarowania blaszki
  • cukier puder do posypania







Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Mąkę wymieszać z kasza manną, cukrem, wanilią i proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować margaryną.
Wsypywać warstwami wymieszane składniki ciasta i jabłka. Najpierw 1/3 cześć ciasta, Następnie połowa jabłek, znów składniki suche i pozostałe jabłka. Ostatnią, wierzchnią warstwę powinny stanowić składniki ciasta.
Wierzch posypujemy wiórkami margaryny.
Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!