czwartek, 10 kwietnia 2014

Szarlotka sypana


Przepis na to ciasto posiadam już kilkanaście lat. Jego źródła nie pamiętam, wiem tylko, że był to ustny przekaz, od kogoś z rodziny. Skrupulatnie zapisany w kulinarnym kajeciku, przygotowywany był przynajmniej kilka razy w roku. Dlatego też z pewnym zdziwieniem stwierdziłam, że nie pojawił się jeszcze na moim blogu. Postanowiłam uzupełnić wpisy o to bardzo łatwe, popularne w moim domu oraz bardzo lubiane przez dzieci ciasto. 


One mają deser, a ja mam posta ;)

 



Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki masła lub margaryny (12,5 dag)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 wanilie (proszek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki margaryny do wysmarowania blaszki
  • Cukier puder do posypania


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Mąkę wymieszać z kasza manną, cukrem, wanilią i proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować margaryną.
Wsypywać warstwami wymieszane składniki ciasta i jabłka. Najpierw 1/3 cześć ciasta, Następnie połowa jabłek, znów składniki suche i pozostałe jabłka. Ostatnią, wierzchnią warstwę powinny stanowić składniki ciasta.
Wierzch posypujemy wiórkami margaryny.
Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.


Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Smaki dzieciństwa Smaki dzieciństwa

1 komentarz:

Print