poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sos tatarski


Podstawą tego sosu jest majonez. Ten zimny sos najczęściej jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, ryb oraz do jajek na twardo. Sos ten zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, gdy stosuję go jako dodatek do śledzi oraz z Wielkanocą, do jajek na twardo.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 6 korniszonków
  • 7 –8 marnowanych grzybków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 10 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • cukier



Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie białka drobno kroimy, a żółtka przecieramy przez sitko i mieszamy z majonezem oraz przyprawami.
Korniszony drobno kroimy. Podobnie postępujemy z grzybkami.


Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą oraz z przygotowanym majonezem. Dodajemy posiekaną natkę i wszystko dobrze mieszamy. Sos wstawiamy do lodówki.

Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print