sobota, 5 kwietnia 2014

Potrawka z ryby


To łatwa potrawa przygotowywana z różnych ryb. Warunek jest jeden, ryba musi być świeża.
Dusi się ona głównie we własnym sosie, zaś ilość dodatków niezbędnych do przygotowania dania jest naprawdę niewielka. Na dodatek danie to możemy podać, jako dodatek zarówno do ziemniaków, ryżu czy kasz, jak też jedynie ze świeżym pieczywem.




Składniki:
  • 1kg ryby
  • Zielona pietruszka
  • Sok z cytryny
  • 50g masła 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 żółtka lub skórka cytrynowa (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz



Z ryby ściągamy skórę, oddzielamy ją od ości i dzielimy na kawałki. Rybę zalewamy ½ litrową ilością wody i gotujemy z niej wywar. Następnie rybę wyciągamy z wywaru i przyprawiamy solą i pieprzem. Wywar należy zachować.
Cebulę siekamy i dusimy na maśle. Dodajemy rybę i lekko przysmażamy. Całość posypujemy mąką, zielona pietruszką i zalewamy zimnym, rybnym wywarem.
Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny i dusimy całość około 20 minut.
Przed podaniem sos możemy zaciągnąć żółtkami lub starta skórkę z cytryny.


2 komentarze:

  1. Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji: http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award-2014.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nominację przyjmuję i bardzo dziękuję :)

      Usuń

Print