czwartek, 17 kwietnia 2014

Pieczona pierś z kurczaka na zimno

Jakie mięsiwa podać na świąteczny stół? to chyba teraz jedno z podstawowych pytań.
Wszyscy powszechnie znają pieczony boczek, karczek czy pieczeń wołową. Wszystkie te mięsa można podawać na ciepło lub na zimno. Podobnie można postąpić z kurczakiem. Piersi z kurczaka można zamarynować, zapiec i podawać pokrojone, na zimno, jako dodatek do pieczywa. Wybór marynaty zależy od naszych indywidualnych upodobań, ja poniżej podaję jedynie dwa z nich.





Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka

Marynata curry:

  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki jogurtu



Marynata ziołowa:
  • Sok z połowy cytryny
  • Pieprz
  • Sól
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego tymianku (Może być oregano, szałwia lub rozmaryn)


Mięso nacieramy przyprawami oraz innymi składnikami marynaty i pozostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia owijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Upieczone mięso studzimy i kroimy na plasterki.

Jeżeli ktoś woli może mięso ugotować na parze. W tym celu należy ułożyć piersi na sitku, ułożonym na garnku z gotująca się wodą, przykryć pokrywką i gotować około 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, ostudzić je i pokroić w plasterki.

Życzę smacznego!

Przepis dodaję do akcji:



Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print