środa, 16 kwietnia 2014

Marynowane jaja

Przepisów na marynowane jajka jest wiele. Czym wyróżnia się mój, poza tym, że jest autorski? Jego główną cechą jest jego ostrość. To propozycja przekąski dla osób, które lubią zdecydowanie ostre smaki.



Składniki:

  • 9 jajek
  • 400ml czerwonego octu winnego
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka rozmarynu (świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy



Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Do marynowania powinno się użyć możliwie najświeższych jaj.
Ocet zagotować z pieprzem, zielem angielskim, solą i listkami. Jajka ułożyć w słoiku razem z gałązka rozmarynu, czosnkiem i płatkami chili. Następnie zalać całość gorącym octem, na wierzch wlać 2 łyżki oliwy, zakręcić słoik, a po przestudzeniu wstawić do lodówki.
Po 2-3 dniach jajka nabiorą smaku marynaty oraz pięknej, różowej barwy ;)


Smacznego jajka...



Przepis dodaję do akcji:


Jajka na Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV ALE JAJA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print