wtorek, 29 kwietnia 2014

Kurczak w sezamie z sosem curry

Propozycja dobra zarówno jako danie obiadowe, ciepła kolacja lub przekąska. Wszystko zależy od ilości kurczaka oraz chętnych do konsumpcji. Nadaje się jako ciepła przekąska na przyjęcia. Kurczaka, bowiem prawie wszyscy lubią :)

Składniki:
  • 6 pałek z kurczaka (podudzi)
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka czerwona
  • Sezam biały
  • 1 jajko



Marynata:
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz
  • Suszone oregano

Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty, na co najmniej godzinę, a im dłużej tym lepiej. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Jajko bełtamy z kilkoma łyżkami zimnej wody. Sezam wysypujemy na płaski talerzyk.
Pałki panierujemy kolejno w mące, następnie w jajku, a na koniec w nasionach sezamu.
Panierowane układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zapiekać w 180-190 stopniach przez godzinę.
Upieczone wykładamy na talerz i podajemy z sosem curry.



Sos curry:
Jogurt 10%
Olej
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Oregano
Kumin
Curry łagodne

Przygotowanie sosu jest banalnie proste. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki sosu i gotowe. Specjalnie nie podaję proporcji, ponieważ każdy woli mniej lub bardziej intensywny smak. Dla zainteresowanych mogę podać, że mój sos zawierał 1 łyżkę curry na ½ litry jogurtu.


Życzę smacznego!


1 komentarz:

  1. Jakie cudo. Zjadłabym porcję :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Print