czwartek, 24 kwietnia 2014

Curry z wieprzowiny

Curry to mieszanka przypraw, bardzo popularna w Indiach. Do Europy mieszanka ta przywędrowała dopiero w XVIII wieku i obecnie należy do grona najpopularniejszych przypraw na świecie. Mieszanka curry wytwarzana jest w wielu różnych odmianach, zawierających od kilku, do nawet dwudziestu składników. Jednak trzon mieszanki stanowi kilka bazowych przypraw, do których zaliczyć można: kmin rzymski, kolendrę, imbir, kozieradkę (odpowiedzialną za aromat) pieprz i chili (odpowiadają za ostrość) cynamon i goździki (nadające mieszance słodycz) oraz kurkumę, służącą za barwnik.


Curry dzieli się na łagodne i ostre. Curry łagodne stosuje się do białego mięsa, warzyw, ryżu, wieprzowiny i do sosów. Curry ostre, zalecane jest do przyprawiania tłustych potraw mięsnych i do baraniny.

Nazwa curry nie jest zastrzeżona jedynie do mieszanki przyprawowej. Nazwą tą określa się, bowiem także potrawy typu ragout z wieprzowiny, baraniny, drobiu czy ryb i przyrządzane z dodatkiem curry.
Jedną z takich potraw prezentuję poniżej.

Składniki:

  • 500g wieprzowiny bez kości
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 3 ząbki czosnku (roztarte)
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 300ml soku pomidorowego
  • sól



Wieprzowinę pokroić w kostkę i otoczyć w mące. Masło rozgrzać na patelni i zrumienić na nim mięso. Przesmażone mięso wyjąć z naczynia i posolić. Do naczynia, w którym smażyło się mięso włożyć posiekaną cebulę, obrane i posiekane jabłko, czosnek i curry. Dusić na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Wówczas wlać sok pomidorowy i mięso. Całość zagotować, zamieszać i zmniejszyć ogień na minimalny. Dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print