sobota, 19 kwietnia 2014

Babka z ajerkoniakiem z polewą z białej czekolady

Kiedy czas ucieka i do świąt coraz bliżej, każdy marzy o smacznym cieście, które można szybko przygotować. Takim ciastem jest babka z ajerkoniakiem. Jest nie tylko szybka, lecz również łatwa do przygotowania, nawet dla początkującego w kuchni. Dlaczego jest łatwa? Bo ucierana ;)


Przygotowanie całości, razem z pieczeniem nie zajmie Wam więcej, niż półtorej godziny.

Składniki:
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200g cukru pudru
  • 2 wanilie
  • 1 (200ml) filiżanka oleju
  • 1 filiżanka ajerkoniaku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli




Na polewę:
25g masła
100g białej czekolady
2-3 łyżki ajerkoniaku

Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Gdy masa jest puszysta dolewamy powoli olej, a następnie likier jajeczny.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli, po jednej łyżce do ucieranej masy.
Dodajemy szczyptę soli oraz wanilie.
Formę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w 180 stopniach.


Przygotowujemy polewę.
W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej 25g masła oraz 1 (100g) tabliczkę białej czekolady. Gotujemy około 5 minut, do czasu połączenia się składników.
Gotową, odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnej masy dodajemy 2-3 łyżki ajerkoniaku, mieszamy razem i polewamy upieczone, ostudzone ciasto.


Przepis dodaję do akcji:

Babki i babeczki Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print