poniedziałek, 17 marca 2014

Zapiekanka rybna



Zapiekanki należą do bardzo wdzięcznych dań, można je, bowiem przygotować niemal ze wszystkiego. Poniżej chcę wam zaproponować zapiekankę rybną. Nie jest to żadne wykwintne danie, ale solidne, syte i smaczne jedzenie, które może być podane zarówno na obiad, jak i na ciepła kolację.

Składniki:
  • 1 kg filetów z dorsza (może być inna ryba morska)
  • 500g ziemniaków
  • 500g pomidorów
  • 100g startego żółtego sera (dowolnego)
  • 3 jajka
  • 250ml śmietany
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek (przeciśnięty przez praskę)
  • Kieliszek koniaku (opcjonalnie)
  • Posiekana zielona pietruszka




Filety rybne umyć, osuszyć i skropić sokiem cytrynowym.
Ziemniaki gotować w łupinie, przez 20 minut. Następnie ostudzić i obrać. Pokroić w cienkie plasterki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę, koniak oraz połowę startego sera. Wymieszać dokładnie.
W naczyniu do zapiekania układać kolejno ziemniaki, rybę oraz pomidory.


Całość zalać przygotowaną masą jajeczno-śmietanową i posypać pozostałym serem.



Piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print