niedziela, 30 marca 2014

Tahinopsomo, czyli wielkopostny chlebek z tahini

Przepis na ten chleb należy do grupy przepisów wielkopostnych. Jest to chlebek słodki, przygotowywany na bazie tahini, czyli pasty sezamowej oraz z dodatkiem orzechów i rodzynek. Jest to pieczywo specjalne, o niecodziennym smaku, przypominające bardziej chałkę niż chleb. Na pewno przypadnie do gustu maluchom, szczególnie tym, które lubią słodycze.
Z ciasta na chlebek, można uformować również bułki. Z podanych poniżej proporcji wyszły mi dwie małe keksówki chleba oraz pięć bułek.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 saszetki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 350g tahini
  • 150g cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (opcjonalnie)
  • 1 szklanka sezamu (opcjonalnie)



Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać tahini, cukier i wymieszać. Mąkę zmieszać z solą i cynamonem. Składniki suche wsypywać do składników płynnych, mieszając. Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Orzechy posiekać, rodzynki namoczyć i dobrze osączyć. Dodać do ciasta razem z sezamem. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto przełożyć do formy i piec 45 minut w 180 stopniach.




Podobnie postępujemy przy przygotowywaniu bułeczek, z tym, że pieczemy je krócej 25-30 minut.




Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print